El congrés català del cooperativisme celebrat el dia quatre de juliol, va marcar un moment clau en la història del moviment cooperatiu a Catalunya, commemorant 125 anys de cooperativisme amb una trobada que va servir per reflexionar, debatre i reimaginar el present i futur del cooperativisme i al voltant del compromis del cooperativisme amb el planeta. Aquest esdeveniment va reunir experts, acadèmics de Catalunya, de la resta de l'estat i també d'altres països. Però sobretot membres de les cooperatives catalanes, per analitzar com el model cooperatiu pot afrontar els reptes actuals i futurs en un món cada vegada més vulnerable. I els d'Olesa, també hi érem!
Compromís en un món vulnerable
Un dels temes centrals del congrés va ser el "Compromís en un món vulnerable", diferents taules varen destacar els trets diferencials del cooperativisme i el seu compromís tant pel que fa a com resoldre les crisis climàtiques, com a la construcció d'una proposta energètica democràtica o a la gestió de l'aigua en un món en creixement continuat que el fan especialment adequat per donar resposta als desafiaments contemporanis. Els ponents van remarcar com les cooperatives, a diferència d'altres models empresarials, posen les persones al centre de les seves operacions, promovent valors com la solidaritat, la democràcia i la sostenibilitat. Des de la perspectiva acadèmica, es va analitzar com les cooperatives poden contribuir a abordar problemes globals com el canvi climàtic, la desigualtat econòmica i la inestabilitat política. En l'àmbit pràctic, es van presentar exemples de cooperatives que ja estan mostrant diferències significatives amb el model neoliberal, tant en l'àmbit local, com estatal o internacional, demostrant que el cooperativisme no és només una alternativa viable, sinó una necessitat urgent per construir un futur més just i sostenible.
Viure en equilibri: Necessitats individuals i col·lectives
Un altre punt clau del congrés va ser la discussió sobre com el cooperativisme vincula les necessitats individuals i col·lectives, oferint un model de vida en equilibri. Els ponents van exposar com les cooperatives poden satisfer les necessitats individuals dels seus membres, alhora que promouen el benestar col·lectiu. Això es veu reflectit en la manera en què les cooperatives operen, amb una gestió democràtica on cada membre té veu i vot, i els beneficis es reinverteixen en la comunitat. És el model invers al que proposa el sistema neoliberal on els beneficis van a les butxaques només d'alguns. L'experiència pràctica de diverses cooperatives va il·lustrar com aquest model equilibra els interessos personals amb els col·lectius, fomentant una economia més justa i inclusiva. Es van destacar iniciatives cooperatives en sectors com l'energia renovable, l'agricultura ecològica i els serveis socials, que demostren com les cooperatives poden oferir solucions sostenibles a necessitats reals, respectant alhora el medi ambient i la justícia social.
Empoderament i justícia social
El congrés també va posar èmfasi en com el cooperativisme contribueix a desenvolupar territoris justos i a empoderar les persones. Es va analitzar com les cooperatives, a través de la seva estructura democràtica, donen poder als seus membres, permetent-los participar activament en la presa de decisions i en la gestió de l'empresa. Això no només augmenta la satisfacció i el compromís dels membres, sinó que també crea una cultura de responsabilitat compartida i de confiança mútua. Un dels exemples més inspiradors presentats va ser el d'una cooperativa d'habitatge que ha aconseguit transformar una comunitat marginalitzada en un espai de convivència i prosperitat compartida. Aquesta experiència va posar de manifest com les cooperatives poden ser motors de canvi social, contribuint a la creació de territoris més justos i equitatius, on les persones tenen l'oportunitat de desenvolupar-se plenament i en condicions d'igualtat.
L'impacte local d'una política pública amb mirada cooperativa
Finalment, es va abordar com una política pública amb mirada cooperativa pot tenir un impacte significatiu en l'àmbit local. Es va debatre sobre la necessitat de polítiques públiques que fomentin el desenvolupament de cooperatives, proporcionant suport financer, formació i assesorament;aquestes polítiques poden ajudar a expandir el moviment cooperatiu, creant més oportunitats per a les persones i contribuint al desenvolupament econòmic i social de les comunitats. En aquest context, la nostra cooperativa de l'aigua, la C.M.O “que és un model reproduïble a escala local”. S'erigeix en un element transformador del cooperativisme amb una mirada de coproducció de polítiques entre agents. Es va evidenciar la prioritat de garantir la participació de tots els cooperativistes en la presa de decisions, assegurant que les necessitats i les veus de tots els membres siguin escoltades i respectades.
El congrés va concloure amb un missatge d'esperança i compromís: deixar el món millor del que el vam trobar;amb una mirada posada en els valors de solidaritat i democràcia, el moviment cooperatiu a Catalunya continua sent un far d'esperança en un món cada vegada més complex i interconnectat i com a exemple cal destacar la declaració del congrés a favor de la pau i contra el genocidi a Palestina, manifest que finalitza tot dient:
Fomentarem el compromís i el treball per la PAU i els drets humans per part de les cooperatives catalanes, les altres entitats de l'economia social i solidària i les organitzacions que les representen.
a veure que et sembla
A veure que et sembla