El Tercer Sector també es pot definir com l'espai intermedi entre el Sector Públic i el Sector Privat Capitalista. És una figura aglutinadora de les institucions privades no lucratives. És el conjunt de les organitzacions de base privada i de participació voluntària, dotades de personalitat jurídica pròpia, amb capacitat d' autogovern, que estan formalment organitzades i no tenen ànim de lucre.
El Tercer Sector d'Acció Social: són aquelles organitzacions de caràcter privat sortides de la iniciativa ciutadana o social, amb diferents modalitats que responen a criteris de solidaritat i de participació social. Tenen finalitats d'interès general i sense ànim de lucre i impulsen el reconeixement i l'exercici dels drets civils, així com els drets econòmics, socials o culturals de les persones o grups.
Les societats cooperatives: són empreses privades caracteritzades per la importància que tenen les persones en el seu objecte social per davant del capital. L' adhesió voluntària, oberta i democràtica convergeixen amb l' interès general.La participació voluntària i la seva gestió oberta i democràtica, des de la base fins els òrgans de govern, asseguren a tots els seus membres la igualtat d'oportunitats en la gestió.
La vocació social comunitària de l'economia social i del desenvolupament del cooperativisme en el sector dels serveis bàsics determina necessàriament una convergència en el camp dels serveis a les persones, a la comunitat i a la sostenibilitat.
En aquest sentit, cal ressaltar i significar l'abast de la participació de les societats cooperatives en la prestació dels serveis d' interès general, comuna expressió del canvi de rol dels ciutadans en la seva relació amb els poders públics. Els ciutadans són més exigents a l'hora de conèixer el funcionament i el cost d'uns serveis públics que han de mantenir com una obligació.
En definitiva, els ciutadans demanden, cada vegada més, tenir un paper actiu i una major participació en la planificació, l'execució i l'avaluació de les polítiques públiques.